404 - Oeps! Er ging iets mis...

404

Oeps! Er ging iets mis…

Deze pagina bestaat helaas niet meer en is naar een andere URL verhuisd. Klik op onderstaande knop en je gaat vanzelf weer naar de homepagina.

Naar de homepagina

Geen zorgen, we begeleiden je naar de correcte pagina.

Wil je graag de energieprijzen vergelijken en het beste contract afsluiten?

Veelgestelde vragen

Waar kan ik het sociaal tarief aanvragen?

Meestal wordt het sociaal tarief automatisch toegekend, maar soms moet je aan je energieleverancier bewijzen dat je recht hebt op het sociaal tarief. Naargelang van de categorie (1, 2A, 2B, 2C of 3) waartoe je behoort, moet je een attest opvragen bij een van onderstaande sociale instellingen. Vervolgens geef je dit attest af aan je energieleverancier. Je moet dit attest jaarlijks vernieuwen.

OCMW,
AVIQ

Wat is een maandpiek?

Jouw maandpiek is het hoogste kwartiervermogen dat je digitale meter in de loop van een maand registreert. Het is dus het kwartier waarin je het net het meest hebt belast. Als je veel huishoudtoestellen tegelijkertijd gebruikt, kan dat een hoge maandpiek opleveren.

Wat is een injectievergoeding?

De injectievergoeding is de vergoeding die eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter van hun energieleverancier ontvangen voor de opgewekte energie die ze op het net injecteren. Je plaatst dus ‘overtollige’ energie op het net en verkoopt die aan je energieleverancier. Daartoe sluit je een energiecontact met injectievergoeding af. Het injectietarief verschilt sterk per stroomleverancier. Sinds 1 november 2021 is ook in Brussel het systeem met injectietarief van toepassing en wordt de elektriciteit die je van het net haalt en die je op het net injecteert, apart verrekend.

Hoeveel kWh gaat er in een m³?

Het aantal kWh per m³ is afhankelijk van het soort gas. Dit kan rijk of hoogcalorisch gas zijn, of arm of laagcalorisch gas. Je gasmeterstand geeft een getal in m³ weer, terwijl je leverancier op basis van kilowattuur (kWh) factureert. De energieregulatoren reiken onderstaande omrekeningscoëfficiënten aan. Die zijn richtinggevend en kunnen dus wel nog altijd variëren:

– Laagcalorisch of arm gas: 10,22 (1 m³ komt overeen met 10,22 kWh)

– Hoogcalorisch of rijk gas: 11,54 (1 m³ komt overeen met 11,54 kWh)

Kan je zelf je voorschot bepalen?

Je vindt in de algemene of bijzondere voorwaarden van je energiecontract welk voorschot je energieleverancier mag aanrekenen en hoe hij dit berekent. Als je energieleverancier het voorschotbedrag wijzigt, moet hij dit verantwoorden.
Bovendien kunnen klanten met een digitale meter in Vlaanderen hun verbruik opvolgen via het gebruikersportaal van Fluvius. Verschillende energieleveranciers bieden in hun app ook de mogelijkheid om je energiekosten te monitoren. Je merkt op die manier dus of je factuur hoger of lager oploopt dan de som van de voorschotbedragen.
Eigenaars van een analoge meter kunnen hun verbruiksgegevens handmatig invoeren in de klantenomgeving van hun leverancier. Wil je je actuele energiekosten exact kennen en schuw je enig rekenwerk niet, dan vermenigvuldig je je verbruik op maandbasis met de op dat moment geldende variabele prijzen. Die informatie vind je terug op de tariefkaart van je energieleverancier.

Wie is Mijnenergie.be?

Mijnenergie.be is een onafhankelijke vergelijkingswebsite voor elektriciteit en aardgas. Onze vergelijkingstool onderscheidt zich van andere tools doordat hij rekening houdt met promoties van de energieleveranciers. Zo vind je steeds het voordeligste aanbod.